Grad Buzet Kultura

3D projekcijsko mapiranje za Grad Buzet - Kaštel Petrapilosa

Kaštel Petrapilosa, tisućljetni srednjovjekovni dvorac smješten na litici iznad doline rijeke Bračane, rekonstruiran je i otvoren za širu javnost. Kao dio inovativnog pristupa projektu i uz pomoć prikupljenih i proizvedenih digitalnih sadržaja o njegovoj povijesti, dvorac je postao bogatiji za novu multimedijsku prezentaciju.

Tijekom povijesti, dvorac Petrapilosa je prvenstveno služio kao vojna utvrda u kojoj su bili smješteni feudalci i vojnici. Napušten je nakon velikog požara prije 300 godina i nikad kasnije nije obnovljen. Danas, u potpunosti prilagođen posjetiteljima, ovaj dvorac ponosno stoji na visokoj litici i na vrlo zanimljiv način priča povijest. Zanimljiva je činjenica da je dvorac u narodu poznat kao "dlakavi dvorac" i "dlakavi grad", a razlog neobičnim imenima leži u gustoj vegetaciji koja ga okružuje, ali i "izvire" iz njegovih zidina.

Pozadina

Kako bi poboljšao kulturni identitet i povijesnu baštinu, grad Buzet odlučio je rekonstruirati i revitalizirati napušteni dvorac Petrapilosa kao turističko odredište. Jedno od naših rješenja koje smo isporučili u sklopu ovog opsežnog projekta bila je izrada i instalacija projektorskog sustava za prikaz 3D mapiranja i stvaranje imerzivnog sadržaja za projekciju.

Izazov

Izazov je bio stvoriti jedinstveno iskustvo s brojnim povijesnim činjenicama i legendama, koje će biti izložene na najvećem zidu dvorca. Zbog toga je bilo potrebno vanjsku instalaciju provesti kao trajnu instalaciju otpornu na vremenske uvjete, vandalizam, sinkronizirati projekciju dvaju sustava i izvršiti fino podešavanje kako bi se prilagodili prirodnoj  podlozi.

Naš pristup

Za kreativni dio projekta proučavali smo povijest dvorca Petrapilosa i razvili sadržaj koji implementira korisničko sučelje prikazano u našoj 3D projekciji mapiranja. Tako, posjećujući dvorac noću, posjetitelji imaju priliku otkriti povijest ovog čarobnog dvorca, a možda čak i vidjeti zmaja!

Rješenja

Za potrebe projekcije isporučen je PandoPad 3D projektorski sustav smješten na kamenu dvorca. Kako je instalacija bila vanjska unutar sačuvanog prostora, kućišta ovih projektora izrađena su od kvalitetnih materijala i otporna su na vremenske utjecaje.