Muzeji Hrvatskog zagorja Kultura

3D projekcijsko mapiranje za Muzeje Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna

Povodom obilježavanja obljetnice seljačke bune, Muzeji Hrvatskog zagorja odlučili su oživjeti spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu te multimedijalno prikazati događaj koji je ostavio veliki trag u hrvatskoj povijesti. Kako bi posjet spomeniku dobio dodatnu dimenziju u 21. stoljeću, izvedena je posve nova instalacija projekcijskog sustava u tehnici 3D mapiranja (3D Mapping).

Matija Gubec bio je jedan od najvećih narodnih junaka, vođa Seljačke bune u ovom dijelu Europe i jedan od najpopularnijih likova u hrvatskoj povijesti. Njegova junaštvo i sudbina bila je inspiracija mnogim umjetnicima pa je tako i nastao multimedijalni projekt Muzeja seljačkih buna. Povijesna tema je na kreativan način povezana s borbom protiv potlačenosti, izrabljivanja, i borbom za bolje sutra, a poseban detalj daje ‘oživljavanje’ pojedinih likova na spomeniku koji se po njemu kreću u vrtlogu boje i virtualnog pokreta.

Pozadina

Kako bi unaprijedili kulturni identitet i obilježili sjećanje na povijesni događaj seljačke bune, Muzeji Hrvatskog zagorja odlučili su uvesti novu dimenziju predstavljanje spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu putem 3D projekcije multimedijskih sadržaja. Naš doprinos ovom projektu bio je izrada i postavljanje projektorskog sustava za prikaz 3D video sadržaja.

Izazov

Glavni izazovi kod ovog projekta odnosili su se na udaljenost samih projektora od spomenika, vanjsko postavljanje kao trajna instalacija (otporna na vremenske uvjete i vandalizam), kabelska infrastruktura, sinkroniziranje projekcije dva sustava, te fino podešavanje u svrhu prilagodbe reljefnoj podlozi.

Naš pristup

Glavna tema je bio postavljanje 3D mapping projektorskog sustava koji projektira sadržaj na samu kompoziciju skulpture Matije Gupca te bočnih reljefa od kojih lijevi prikazuje bitku kod Stubice, a desni prikaz svakodnevnog života 16. stoljeća.

Rješenja

Isporučena su dva PandoPad 3D projektorska sustava na fiksnim samostojećim stupovima smješteni u na priličnoj distanci od spomenika na početku travnate površine. Kućišta projektorskog sustava su izrađena od kvalitetnih materijala otpornih na mikroklimatske uvjete.