Muzeji Hrvatskog zagorja Kultura

3D projekcijsko mapiranje za Muzeje Hrvatskog zagorja – Veliki Tabor

Posjetitelji dvorca Veliki Tabor imaju priliku doživjeti legendu o Veroniki Desinićkoj putem čitavog niza živopisnih 3D sadržaja projiciranih na arhitekturni izričaj dvorca, pretvarajući ga u jedinstveni čarobni svijet novouobličen mješavinom moderne tehnologije i putovanja u vrijeme nekadašnjeg plemićkog života.

Legenda o Veroniki Desinićkoj je stoljećima stara legeda koja govori o strastvenoj, ali zabranjenoj ljubavi Veronike, prekrasne Hrvatice koja je u 15. stoljeću živjela u selu Desiniću podno Velikog Tabora, i mladog grofa Fridriha, sina moćnog velikaša grofa Hermana II. Celjskog. 3D projekcija na kreativan način prikazuje priču o nesretnoj ljubavi, a poseban detalj daje prikaz sadržaja na dvorišnim vertikalama samog dvorca u vrtlogu boje i pokreta te zvuk koji naglašava emociju ove tragične ljubavi.

Pozadina

Kako bi na što moderniji način ispričali priču o Veroniki Desiničkoj, Muzeji Hrvatskog zagorja su odlučili iskoristiti arhitekturu dvorca Veliki Tabor kao podlogu za projekciju multimedijskog sadržaja. Naš doprinos ovom projektu bio je izrada i postavljanje projektorskog sustava za prikaz 3D mapiranja, izrada sadržaja za projekciju, te konačno završno podešavanje cjelokupnog sustava u prostoru dvorca.

Izazov

Za kvalitetan 3D mapping potrebna je odgovarajuća, visokokvalitetna oprema i programska podrška. Tehnika same projekcije u teoriji je jednostavna: projektorski sistem projicira video animaciju na određenu površinu. No u praksi je to ipak znatno složenije. Neovisno o kvaliteti animacije, ako projekcija nije prilagođena dimenzijama, boji, teksturi i ostalim karakteristikama površine, slika će biti neprilagođena te će željeni efekt izostati.

Naš pristup

Najzanimljiviji i najkreativniji dio je izvedba same projekcije na specifičnu arhitekturu dvorca. Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture te su kroz igru boja i svjetla, svaki stup, luk, ograda, i prozor dvorca igrali bitnu ulogu u pričanju priče i nadovezivanju na dinamičnost cijele projekcije.

Rješenja

Za potrebe projekcije, isporučena su dva PandoPad 3D projektorska sustava pozicionirani na fiksnim ogradama dvorca. Kako je instalacija je bila vanjska unutar očuvanog prostora, kućišta tih projektora su izrađena od kvalitetnih materijala te su također otporna na vremenske uvjete.