Muzeji Hrvatskog zagorja Kultura

Animacija reljefa za Muzej seljačkih buna

Povodom obilježavanja 445. obljetnice završne bitke Seljačke bune iz 1573. godine, u Muzeju seljačkih buna otvorena je izložba pod nazivom Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici. Na izložbi se široj javnosti na suvremeni način predstavlja život jednog od danas najozloglašenijih slavonskih velikaša, kao i javna percepcija njegove ličnosti u historiografiji, umjetnosti i popularnoj kulturi.

Javno osuđivan još od strane svojih suvremenika zbog okrutnih postupaka prema svojim podanicima, Franjo Tahy je dan danas ostao zapamćen kao intrigantna ličnost. Na izložbi su predstavljene knjige i ilustracije iz druge polovice 19. i 20. st., te likovna djela inspirirana Seljačkom bunom iz fundusa Muzeja seljačkih buna, koja dočaravaju Franju Tahya u književnosti i likovnim umjetnostima. Kako je u stalnom postavu Muzeja seljačkih buna izložena nadgrobna ploča Franje Tahya, postav je dodatno obogaćen video animacijom reljefa.

Pozadina

U sklopu bogatog programa manifestacije Obljetnice obilježavanja Seljačke bune koju organizira Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica, Muzej seljačkih buna je odlučio otvorio izložbu pod nazivom Franjo Tahy i Tahyjev grad. Kao jednoj od glavnih dijelova izložbe, Muzej je nadgrobnoj ploči Franje Tahya odlučio dodati novu dimenziju te na trenutak oživjeti lik Franje Tahya.

Izazov

Glavni izazov ovog projekta bilo je realizirati grafičko rješenje na temelju predloška reljefa nadgrobne ploče i učiniti da reljef oživi i progovori.

Naš pristup

Ideja je bila napraviti animaciju te audio produkciju koja će se u sklopu izložbe prikazivati putem video projekcije u Muzeju seljačkih buna. Naš cilj bio je modernizirati muzejski eksponat u svrhu demokratizacije narativa kako bi se očuvalo znanje i vrijednost povijesne baštine.

Rješenja

Za potrebe izložbe izrađena je video snimka animacije reljefa Franje Tahyja. Koristeći se autentičnim audio i video materijalom te animacijom pokreta glave, predstavlja se suvremeni Tahy kojeg je zvukovno utjelovio poznati akademski glumac Amar Bukvić epitafom kojeg je sam Tahy napisao.