Općina Donja Voća Turizam

Aplikacije i sadržaj za virtualnu stvarnost (VR) za Virtualnu zagorsku hižu

U Općini Donja Voća je u sklopu projekta DETOX predstavljena virtualna zagorska hiža koja uspješno spaja tradiciju s modernom tehnologijom i interpretira život Voćanaca kroz prošlost. Projektom je renovirana stara zagorska etno kuća, izgrađena 1917. godine, a njezin interijer nadopunjen je multimedijskim sadržajem uz pomoću kojeg se posjetitelji mogu upoznati s povijesti ovoga kraja. Dio sadržaja predstavlja produkcija i snimanje 3D filmova voćanskih običaja i događanja koji se mogu pregledati kroz suvremene 3D naočale za virtualnu stvarnost.

Projekt DETOX podržan je od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Opći cilj projekta DETOX je „detoksicirati“ stresom opterećenog čovjeka, aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnih krajeva, te ju uključiti u prekogranični održivi turistički paket. U projektu su se provodile brojne aktivnosti koje su doprinijele očuvanju i promociji kulturne i etnološke baštine područja, te povećanju broja posjetitelja.

Pozadina

U sklopu projekta DETOX, općina Donja Voća se odlučila na preuređenje stare zagorske etno kuće i na suvremeni način aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnog područja, te ju uključiti u održivi etno turizam.

Izazov

 Izazov ovog projekta bio je stvaranje različitih multimedijskih rješenja koja bi što realnije posjetiteljima omogućila upoznavanje sa ondašnjim običajima, jelima, starim predmetima i ostalim značajnim autohtonim detaljima. Dio sadržaja potrebno je bilo prikazati putem virtualne stvarnosti u tehnici snimanja 360 stupnjeva.

Naš pristup

Kroz inovativni prenosivi sustav virtualne stvarnosti realiziralo se putovanje voćanskim krajem zelenim bregima, vinogradima, upoznavanje događanja i običaja, koji se tradicionalno odvijaju u voćanskom kraju.