Općina Donja Voća Turizam

Aplikacije za tablete i pametne telefone projekta Prehistory Adventure

Za potrebe očuvanja zaštićene prirodne baštine špilje Vindije, općina Donja Voća je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija– Hrvatska pokrenula projekt „Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu“. Cilj ovog projekta bilo je očuvati i približiti posjetiteljima arheološku baštinu špilje Vindije i znanje o prapovijesti na avanturistički način, dajući tako zaštićenoj kulturnoj i prirodnoj baštini novi zanimljivi sadržaj.

U sklopu projekta razvijena je i mobilna aplikacija „Prehistory Adventureˮ, koja obuhvaća stručne opise nalazišta špilje Vindije te nudi razne zabavne interaktivne sadržaje. Ideja aplikacije je bila na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od ranog kamenog doba do željeznog doba, demonstrirati kako je pračovjek u različitim razdobljima živio, jeo, radio te kakve su bile njegove svakodnevne navike.

Pozadina

Prapovijesna baština špilje Vindije nije bila zadovoljavajuće predstavljena u obliku edukativnog i atraktivnog sadržaja pa je bilo potrebno na moderan način upotpuniti vrijednost zaštićene prirodne baštine.

Izazov

Potrebno je bilo proučiti sadržaje zaštićene prirodne baštine i povijesne ostatke špilje Vindije, te na suvremeni način interpretirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz pretpovijesna razdoblja.

Naš pristup

Naš pristup projektu bila je izrada mobilne aplikacije koja će povezati i aktivirati prapovijesni potencijal različitih regija programskog područja i ciljnim skupinama pružiti nezaboravan uvid u najudaljenije razdoblje ljudske povijesti. Ideja mobilne aplikacije je da u istovremeno pruža zabavno edukativni sadržaj kroz razne znanstvene članke i kvizove, ali i mogućnost besplatnog oglašavanja za pružatelje turističkih usluga.

Rješenja

Isporučena je mobilna aplikacija za pametne telefone i tablete s elementima gamifikacije, koja će cjelovito interpretirati prapovijesno razdoblje u geografskom području koje obuhvaća općine Donja Voća i Turopolje u Hrvatskoj, te Zreče i Radence u Sloveniji. Aplikacija prikazuje sadržaj na dva jezika (hrvatski i slovenski) te je dostupna na Android i iOS platformama.