Prirodoslovni muzej Rijeka Turizam

Hologramska projekcija špiljskog medvjeda za Prirodoslovni muzej Rijeka

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka je otvoren novi stalni postav naziva Špilja – u mraku krškog podzemlja. Prirodoslovni muzej Rijeka je jedan od partnera u projektu KRASn’KRŠ, Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku. U okviru projektnih aktivnosti radnog paketa T2- Zaštita i promocija krške baštine kroz interpretacijske centre i poligone, postavio je Interpretacijsku točku Krš koja je dio novog stalnog postava.

Novi postav zaokružuje geološku sliku riječkog područja te omogućuje posjetiteljima potpuni doživljaj, posebice podzemnih krških oblika. Atraktivni multimedijalni dio postava je i hologramska projekcija majke i mladunčeta špiljskog medvjeda koja svojim aktiviranjem iznenađuje posjetitelja te ga zvukom i slikom vodi u prošla vremena. Špiljski medvjed smatra se jednom od prvih vrsta za čiji je nestanak odgovoran sam čovjek i ovim ga hologramom, na trenutak, virtualno vraćamo u život.

Pozadina

Novootvoreni stalni muzejski postav pod nazivom Špilja – u mraku krškog podzemlja osmišljen je i planiran kao dio cjelovitog geološkog postava u Muzeju. Za potrebe projekta potrebno je na moderan način prikazati bogatu biološku zbirku predmeta pronađenim u špiljama u okolici grada Rijeke. Jedan od tih predmeta bila je i lubanja te brojni zubni i koštani ostaci špiljskog medvjeda.

Izazov

Potrebno je bilo proučiti dobro sačuvanu lubanju te brojne zubne i koštane ostatke špiljskog medvjeda i prema njima što realnije hologramski rekreirati nekadašnji život ove izumrle vrste u mraku krškog područja. S obzirom na kapacitet i oblik prostora zgrade Prirodoslovnog muzeja Rijeka, izazov je također bio smjestiti projekcijski sustav tako da projekcija bude odlično primijećena i prihvaćena od strane posjetitelja.

Naš pristup

Špiljski medvjed vraćen je u život pomoću hologramske projekcije koja je smještena u središtu muzeja. Posebnost holograma leži u tome što može točno reproducirati trodimenzionalnu kopiju izvornog objekta, koja uključuje sve karakteristike stvarnog objekta, njegovu veličinu, oblik, teksturu i njegovo kretanje.

Rješenja

Isporučena je kompletna rekonstrukcija prikaza špiljskog medvjeda u obliku holograma. Hologramska instalacija se dobro uklapa u prostor i posjetitelje vraća u prošlost krškog podzemlja pomoću zvuka i projekcije majke i mladunčeta špiljskog medvjeda u pokretu.