Nacionalni park Brijuni Turizam

Interaktivna tablet aplikacija za Nacionalni park Brijuni

U sklopu prezentacije izložbe predmeta napravljenih po modelu ugroženih životinjskih vrsta u predvorju Prirodoslovnog muzeja Nacionalnog parka Brijuni, predstavljena je CITES aplikacija za tablet uređaje. Aplikacija će posjetitelje Nacionalnog parka Brijuni informirati o provedbi i ciljevima Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka.

CITES (eng. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) je naziv konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka predstavljene 1973. godine u Washingtonu. Svake se godine, stotine milijuna biljaka i životinja love iz divljine i prodaju kao ljubimci, razni ukrasi, modni dodaci i lijekovi. Svrha ovog međunarodnog sporazuma je regulirati i nadzirati međunarodnu trgovinu divljim vrstama, te osigurati da ona ne ugrožava opstanak tih vrsta u prirodi.

Pozadina

Nacionalni park Brijuni je odlučio izložbi predmetanapravljenih od ugroženih vrsta biljaka i životinja pridodati multimedijsku komponentu. Ovo je prva izložba takve vrste u Hrvatskoj gdje su životinje koje su nekoć stigle u brijunski zoološki vrt i safari park, ili pak prinove tih životinja rođenih na Brijunima, po uginuću preparirane. Tako je nastala zbirka preparata koja je prije četvrt stoljeća uređena u Prirodoslovni muzej NP Brijuni.

Izazov

Potrebno je na suvremeni i interaktivni način skrenuti pažnju na prisutnost ilegalne trgovine ugroženim biljnim i životinjskim vrstama i pozvati posjetitelje na osvještavanje i sprječavanje daljnjeg djelovanja.

Naš pristup

Prikupljeni su podaci o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama te su slikovito i tekstualno prikazani unutar aplikacije kao dio CITES izložbe. Aplikacija također prikazuje korisne informacije o konvenciji o međunarodnoj trgovini, njenim aktivnostima, te značaju za Hrvatsku.

Rješenja

Isporučena je Android aplikacija koja je instalirana na tablet računalima i dostupna je posjetiteljima u predvorju Prirodoslovnog muzeja na otoku Veliki Brijun.