Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka Kultura

Interaktivni vodič kroz postav Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka već je četiri desetljeća jedno od najvažnijih znamenitosti kulture u Gradu. Svojim se stalnim postavom i mnogim vrijednim izložbama iz svog ili fundusa ostalih hrvatskih muzeja uključuje u obilježavanje važnih događanja vezanih uz povijest i kulturu Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske, otkrivajući i tako djeliće nedovoljno poznate prošlosti. Sjedište muzeja je bivša Guvernerova palača koja je zaštićeni spomenik kulture te je mjesto gdje se održavaju brojne vanmuzejske aktivnosti poput koncerata, projekcija, događaja itd.

Uz stalni etnografski postav u prizemlju, na prvom katu Guvernerove palače se nalazi kulturno-povijesni postav pod nazivom Kroz prozor Guvernerove palače koji prikazuje nekadašnji sjaj palače i kulture življenja viših društvenih slojeva. Kako se izložba proteže kroz reprezentativne salone prvoga kata palače, muzej se odlučio opremiti s interaktivnim kioscima i aplikacijama koje posjetitelje potiču na istraživanje bogate kulturne baštine i nekadašnjeg života.

Pozadina

Kako bi posjetiteljima na suvremeni način prikazali kulturnu baštinu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka se odlučio za postavljanje interaktivnih kioska u predvorju muzeja te u pojedinačnim salonima/dvoranama.

Izazov

Glavni izazov bio je osmišljavanje koncepta i sadržaja naših PandoPad rješenja za svaku sobu koji bi svojim vizualnim identitetom i interaktivnim sadržajem educirao posjetitelje muzeja i pružao korisne informacije o kulturnoj baštini u multimedijskom formatu.

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja. Pošto je svaka soba pričala različitu priču, željeli smo na digitalni način prikazati pozadinu muzejskog postava te smo omogućili upravljanje sadržajem s jednog mjesta.

Rješenja

Isporučena je jedna PandoPad ® TOTEM 32” jedinica postavljena u predvorju muzeja koja svojim sadržajem prikladno predstavlja kulturnu baštinu. Za pojedine sobe su također isporučene interaktivne jedinice koje opisuju izložene predmete i sadržaj postava. Ekrani su najmodernijih tehnologija, visoke svjetline, te zbog svojih karakteristika dominiraju prostorom. Na kraju, kao centralno mjesto za upravljanje svim sadržajem isporučen je i PandoPad® Manager sustav i veliki paket PandoPad® Applications posebno dizajniran za sadržaje svake sobe.