Grad Slavonski Brod Turizam

Mobilna aplikacija i vodič za interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu

Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke Ivane Brlić Mažuranić, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela. Cjelovita obnova dio je Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te je donijeta odluko o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna.

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivane Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod dobio je novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu spisateljicu bajki. U sklopu projekta je također izrađena i mobilna aplikacija „Doživi bajku“ koja poboljšava doživljaj odredišta kroz dostupne digitalne sadržaje i omogućava posjetiteljima da istraže čaroban svijet Ivane Brlić-Mažuranić.

Pozadina

Grad Slavonski Brod se odlučio za revitalizaciju kuće Ivane Brlić-Mažuranić u kojoj je cilj kombinirati tradicionalni postav i autentičnu restauraciju na način da se realizira suvremena komunikacija s posjetiteljima i napravi prostor za interaktivni kreativni centar.

Izazov

Jedno od multimedijskih rješenja bilo je isporučiti kvalitetno i vizualno impresivno, rješenje u obliku mobilne aplikacije tj. mobilnog vodiča, koji bi vodio posjetitelje kroz priču o Ivani Brlić-Mažuranić prilikom posjeta.

Naš pristup

Ideja mobilne aplikacije je da u istovremeno pruža zabavno edukativni sadržaj kroz razne zanimljivosti o životu i djelima poznate spisateljice bajki te služi kao mobilni vodič za svaku od prostorija u kojoj se posjetitelj nalazi.

Rješenja

Isporučena je aplikacija „Doživi Bajku“ besplatno dostupna svim uređajima s iOS i Android operativnim sustavima te prikazuje sadržaj na dva jezika (hrvatski i engleski). Korisnici također mogu pomoću aplikacije skenirati QR kodove u svakoj od soba dobiti informacije prema tematskim cjelinama kuće Brlić.