Multimedijska atrakcija u tvrđavi - Buzetski kaštel Petrapilosa nominiran za najbolji projekt zaštite kulturne baštine

Kaštel Petrapilosa nominiran je za nagradu "Europa Nostra 2020" za najbolje europske projekte zaštite kulturne baštine, u kategoriji "Konzervacija - izvanredna postignuća u području konzervacije, unapređenja i prilagodbe kulturne baštine novoj namjeni".

29.01.2020

29.01.2020

Nominacija je odlična prilika da se šira europska javnost, ali i struka, upozna s ovim dijelom kulturne baštine buzetskog područja čime će se dodatno doprinijeti njenoj revitalizaciji i promociji, pospješiti planirane programe i omogućiti nova partnerstva u budućim aktivnostima u kaštelu Petrapilosa, izjavila je dogradonačelnica Ana Pernić.

Tisućljetno zdanje uskoro bi se trebalo staviti u funkciju u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa.

Nedavno obnovljen i uređen, dvorac Petrapilosa nametnuo se kao izvrstan odabir za izletnike. Na samom ćete ulazu imati priliku pročitati sve o povijesti ovog fascinantnog kaštela, a obilazak nudi raznolike sadržaje u kojima će uživati i djeca i odrasli.

Tako ćete na podu dvorske kapele sv. Marije Magdalene iz 12 st. virtualno razmicati zemlju kako bi otkrili freske koje su tu pronađene. Zaigrat ćete memori, na interaktivan način upoznat ćete s se brojnim povijesnim činjenicama i legendama, a nemojte se začuditi ni kada vas u jednom trenu, na nekoliko jezika pozdravi – vitez. Petrapilosa je kroz povijest bila prvenstveno vojna utvrda u kojoj su bili smješteni feudalci i vojnici.  Napuštena je nakon velikog požara prije 300 godina i nikad kasnije nije obnovljena. Danas, potpuno prilagođena za posjetitelje, ova utvrda ponosno stoji na visokoj hridi i priča povijest na vrlo zanimljiv način.

Izvor: GlasIstre.hr