Etnografski muzej Zagreb Kultura

Multimedijska prezentacija izložbe Kako te mijenja maska

Etnografski muzej je ustanova otvorena najširoj javnosti kojoj je glavni cilj očuvanje etnografske baštine i kulturnih identiteta te razumijevanje svijeta u kojem živimo. Glavni zadaci muzeja su sustavno prikupljanje predmeta narodne kulture, njihovo čuvanje, muzeološka obrada, stručno i znanstveno proučavanje i izlaganje. U ostvarenju svojih ciljeva Muzej komunicira s posjetiteljima, ustanovama, zainteresiranim zajednicama i korisnicima i potiče prihvaćanje etnologije kao znanosti o čovjeku i njegovoj kulturi.

Prilikom otvorenja izložbe Kako te mijenja maska, Etnografski muzej je htio prikazati običaje maškara iz područja Gljeva, okolice Sinja. Na izložbi je predstavljeno nekoliko likova maškara cetinskoga kraja te su posjetitelji mogli isprobati odjeću koja je posebno izrađena za ovu izložbu i prilagođena raznim dobnim skupinama. Na izložbi je postavljeno i interaktivno “magično ogledalo” na kojemu su posjetitelji mogli vidjeti kako ih mijenja maska pomoću interaktivne aplikacija, napraviti “selfie” i poslati ga e-mailom svojim prijateljima.

Pozadina

Etnografski muzej se odlučio upotpuniti prezentaciju svoje izložbe Kako te mijenja maska s multimedijskim sadržajem i interakcijom. Cilj projekta je ponuditi posjetiteljima mogućnost upoznavanje s izložbom, pregleda digitalnih publikacija, te edukacije kroz zabavu.

Izazov

Isporučiti kvalitetno vizualno impresivno, a istovremeno troškovno isplativo rješenje multimedijske prezentacije koja će biti odlično primijećena i prihvaćena od strane posjetitelja Etnografskog muzeja.

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno proučiti tematiku izložbe, razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja.

Rješenja

Uz primjenu naših proizvoda: PandoPad® Manager, PandoPad® Applications,  PandoPad® FLOOR i PandoPad® WALL jedinica realizirani su svi interaktivni servisi potrebni za informiranje i predstavljanje izložbe. Postav muzeja izuzetno je skladno osmišljen s posebno izrađenim vizualnim identitetom izložbe čiji su grafički elementi korišteni pri izradi interaktivne prezentacije.