Općina Donja Voća Turizam

Multimedijska rješenja s hibridnim hologramskim sustavom za Virtualnu zagorsku hižu

U Općini Donja Voća je u sklopu projekta DETOX predstavljena virtualna zagorska hiža koja uspješno spaja tradiciju s modernom tehnologijom i interpretira život Voćanaca kroz prošlost. Projektom je renovirana stara zagorska etno kuća, izgrađena 1917. godine, a njezin interijer nadopunjen je multimedijskim sadržajem uz pomoću kojeg se posjetitelji mogu upoznati s povijesti ovoga kraja. U sklopu projekta provođene su brojne aktivnosti oživljavanja tradicionalnih aktivnosti mještana ovoga područja, o čemu su izrađeni i trajni zapisi.

Projekt DETOX podržan je od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Opći cilj projekta DETOX je „detoksicirati“ stresom opterećenog čovjeka, aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnih krajeva, te ju uključiti u prekogranični održivi turistički paket. U projektu su se provodile brojne aktivnosti koje su doprinijele očuvanju i promociji kulturne i etnološke baštine područja, te povećanju broja posjetitelja.

Pozadina

U sklopu projekta DETOX, općina Donja Voća se odlučila na preuređenje stare zagorske etno kuće i na suvremeni način aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnog područja, te ju uključiti u održivi etno turizam.

Izazov

Izazov ovog projekta bio je stvaranje različitih multimedijskih rješenja koja bi što realnije posjetiteljima omogućila upoznavanje sa ondašnjim običajima, jelima, starim predmetima i ostalim značajnim autohtonim detaljima.

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno proučiti bogatu etnološku baštinu ruralnog područja, razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja.

Rješenja

Isporučen je hibridni hologramski sustav s 2D hologramskom projekcijom i 3D projekcijskim mapiranjem na holo lutku. Kao dio Virtualnog zida sjećanja, isporučeni su zidni tableti te jedna PandoPad® WALL 22“ interaktivna jedinica u autentičnim drvenim okvirima. Isporučen je jedan interaktivni zagorski stol koji sadrži paket PandoPad® Applications. Isporučen je inovativni prenosivi sustav virtualne stvarnosti za virtualno putovanje voćanskim krajem. Na kraju, kao centralno mjesto za upravljanje svim sadržajem isporučen je PandoPad® Manager sustav.