Muzeji Hrvatskog zagorja Kultura

Multimedijska rješenja za Studio Galerije Antuna Augustinčića

Muzeji Hrvatskog zagorja realizirali su projekt izgradnje nove čuvaonice Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu. Ideja projekta bila je izgradnja novog višenamjenskog prostora u kojemu će biti zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorska, stolarska i fotografska radionica, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalna polivalentna dvorana.

Studio Galerije Antuna Augustinčića ponudio je posjetiteljima jedinstvenu kombinaciju moderne arhitekture i multimedijskog sadržaja smještenu unutar urbane okolice i pokazao važnost skulptura u povijesti umjetnosti, ali i njezino održivo uključivanje kao dio turističke ponude. Zahvaljujući suvremenoj tehnološkoj opremi, posjet Studiju Galerije pretvara se u nezaboravan doživljaj, kako za djecu tako i za odrasle.

Pozadina

U sklopu projekta uspostave Studija Galerije Antuna Augustinčića, Muzeji Hrvatskog zagorja odlučili su posjetiteljima na moderan način predstaviti zanimljive spoznaje o skulpturi kao grani umjetnosti te o Augustinčićevom kiparskom opusu koji se čuva u klanječkom muzeju. Cilj projekta bilo je digitalizirati sadržaj i omogućiti njegovo upravljanje putem modernih tehnologija.

Izazov

Potrebno je bilo proučiti bogati fundus kiparskih radova te osmisliti moderno, edukativno i interaktivno multimedijsko rješenje koje bi posjetiteljima omogućilo da na jednostavan način upoznaju jednog od najznačajnijih kipara hrvatske moderne umjetnosti Antuna Augustinčića. Također je bilo potrebno prilagoditi sadržaj za različite skupine korisnika te omogućiti jednostavnu proširivost (funkcijsku, kanalnu, jezičnu, sadržajnu, itd.)

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja. Poseban naglasak je bio na višekanalnoj dostupnosti (omni-channel) putem koje se kompletan fundus galerije sa svim filterima prikazuje na interaktivnom kiosku, tablet računalu kroz zasebnu aplikaciju i web stranici.

Rješenja

Isporučene su dvije interaktivne PandoPad® FLOOR jedinice smještene u prostor studio galerije. Isporučeni su i tablet uređaji s vodič aplikacijom kroz koju je moguće skenirati QR kodove za pregled svih eksponata. Također je predstavljena i nova internetska stranica putem koje posjetitelji mogu pretražiti cjelokupni fundus galerije. Cjelokupna prezentacija popraćena je i posebno izrađenim mini-dokumentarcima te audio vodičem unutar PandoPad® Applications paketa. Na kraju, kao centralno mjesto za upravljanje svim sadržajem isporučen je i PandoPad® Manager sustav.