Grad Buzet Turizam

Multimedijski postav i aplikacije za Kaštel Petrapilosa

Kaštel Petrapilosa, tisućljetni srednjovjekovni dvorac smješten na litici iznad doline rijeke Bračane, rekonstruiran je i otvoren za širu javnost. Rekonstrukcija utvrde provedena je u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa. Kao dio inovativnog pristupa projektu i uz pomoć prikupljenih i proizvedenih digitalnih sadržaja o njegovoj povijesti, dvorac je postao bogatiji za novu multimedijsku prezentaciju.

Tijekom povijesti, dvorac Petrapilosa je prvenstveno služio kao vojna utvrda u kojoj su bili smješteni feudalci i vojnici. Napušten je nakon velikog požara prije 300 godina i nikad kasnije nije obnovljen. Danas, u potpunosti prilagođen posjetiteljima, ovaj dvorac ponosno stoji na visokoj litici i na vrlo zanimljiv način priča povijest. Zanimljiva je činjenica da je dvorac u narodu poznat kao "dlakavi dvorac" i "dlakavi grad", a razlog neobičnim imenima leži u gustoj vegetaciji koja ga okružuje, ali i "izvire" iz njegovih zidina.

Pozadina

Kako bi poboljšao kulturni identitet i povijesnu baštinu, grad Buzet odlučio je rekonstruirati i revitalizirati napušteni dvorac Petrapilosa kao turističko odredište. U sklopu revitalizacije ovog opsežnog projekta, potrebno je bilo opremiti lokaciju s multimedijskim postavom koji bi posjetiteljima dočarao priču o starom dvorcu.

Izazov

Izazov je bio stvoriti jedinstveno iskustvo s brojnim povijesnim činjenicama i legendama, koje će biti prikazane putem interaktivnih sadržaja. S obzirom na specifičnost lokacije te vrstu objekta u kojem bi se prikazao sadržaj, potrebno je bilo osmisliti multimedijski postav koji je pogodan za unutarnje i vanjske instalacije.

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno proučiti povijesnu tematiku, razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja. Razvijeni sadržaj bi se tako prikazivao putem multimedijskog postava koji je instaliran na lokaciji dvorca (unutarnji i vanjski postav) koji uključuje razne tipove tehnologija.

Rješenja

U projektu su isporučene dvije vanjske PandoPad® TOTEM jedinice, četiri PandoPad® WALL jedinice i interaktivna podna projekcija u crkvi Sv. Marije Magdalene koja je ujedno dio dvorca te PandoPad 3D projektorski sustav i audio za 3D projekciju na zidu. Na kraju, kao centralno mjesto za upravljanje svim sadržajem isporučen je PandoPad® Manager sustav i paket PandoPad® Applications.