Općina Desinić Turizam

Multimedijski postav i hologram za turističko informativni centar Desinić

Na blagdan sv. Jurja, kada Desinić slavi dan općine i župe, obnovljena je rodna kuća Gjure Prejca koja je prenamjenjena u turistički info centar i spomen kuća s ostavštinom ovog poznatog hrvatskog skladatelja, glumca i redatelja, rođenog Desinićanca.

Kuća predstavlja kulturno, poučno i interaktivno iskustvo zanimljivo kako turistima, tako i domaćim ljudima, jer se uz spomen sobu u kojoj su pohranjene izvorne note rukom pisane i namještaj poznatog desinićkog skladatelja nalazi i turistički info centar, odnosno multimedijalni centar. Zanimljiva činjenica je da je obnovljena kuća pokrivena slamnatim krovom, tzv. škopom, što je nekad bila i tradicija u zagorskom kraju, a tako je nastala i pjesma Gjure Prejca pod nazivom "Vu plavem trnaci" u kojoj se opisuje izgled zagorske kuće riječima ..."od blata je bita, škopom pokrita"...

Pozadina

U svrhu poboljšanja kulturnog identiteta i baštine, općina Desinić je odlučila rekonstruirati i revitalizirati rodnu kuću poznatog hrvatskog skladatelja, glumca i redatelja, Gjure Prejca, u interaktivni turistički info centar i spomen kuću s ostavštinom. Naš doprinos ovom stvaralaštvu bila je izrada sadržaja, proizvodnja i isporuka sveukupnog multimedijskog postava i opreme.

Izazov

Izazov ovog projekta bio je stvaranje različitih multimedijskih rješenja koja bi što realnije objedinile lik i djelo Gjure Prejca te njegovu kulturnu baštinu. Ideja je bila stvoriti autentični doživljaj kraja u kojem je odrastao te njegov neizbrisiv trag koji je ostavio u hrvatskom glumačkom i glazbenom stvaralaštvu.

Naš pristup

U kreativnom dijelu projekta proučili smo kulturnu ostavštinu Gjure Prejca te razvili sadržaj kojim je realizirano korisničko sučelje koje se prikazuje unutar PandoPad aplikacija. Tako posjetitelji prilikom obilaska kuće imaju priliku upoznati njegov hologram, poslušati stari gramofon s pjesmama, provjeriti svoje dirigentske vještine te isprobati dodir multimedije.

Rješenja

U projektu su korišteni naši PandoPad ® WALL uređaji postavljeni u prostor dizajnirani kao autentični kredenc od drveta na zaslone upravljive dodirom (touch screen). Jedan kredenc predstavlja turističku zajednicu općine Desinić, drugi predstavlja multimedijalni sadržaj o Gjuri Prejcu, a treći interaktivnu igru Virtualni Dirigent u kojem se koristi kamera za upravljanjem pokretom koja je dostupna i kao besplatna aplikacija na mobilnom uređaju. U drugoj sobi postavljeno je i interaktivno sučelje gdje će posjetitelj senzorski pokrenuti hologram Gjure Prejca, kojeg je utjelovio Adam Končić, poznati hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac i pjevač.