Povijesni i pomorski muzej Istre Kultura

Multimedijski postav za posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung

Prostor povijesne austrougarske vodospreme prenamijenjen je u posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung u okviru projekta HERA za Povijesni i pomorski muzej Istre. Nova namjena nekadašnje vodospreme u službi Vodovoda, koja je bila u funkciji do 1960. godine, sada je u službi kulture i turizma muzeja. Postavljena je izložba starih razglednica i drugih predmeta iz doba Austro-Ugarske Monarhije, a prostor se također koristi kao obrazovni centar za sve uzraste.

Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung je opremljen najsuvremenijom multimedijalnom informatičkom tehnologijom, višejezičnim interaktivnim prezentacijama, virtualnim šetnjama i vodičima koje uvode posjetitelje u svijet kulturne rute austrougarske Pule. Centar dobio je ime po raketnom inženjeru Hermanu Potočniku Noordungu, austrougarskom pioniru astronautike rođenom u Puli 1892. godine.

Pozadina

Povijesni i pomorski muzej Istre je povodom 60. obljetnice djelovanja otvorio posjetiteljski centar Herman Potočnik u prostoru nekadašnje vodospreme te je bilo potrebno centar opremiti s modernim multimedijskim postavom.

Izazov

Glavni izazov ovog projekta bio je stvaranje različitih multimedijskih rješenja koja bi što realnije prikazala povijesnu i kulturnu rutu austrougarske Pule te priču o raketnom inženjeru Hermanu Potočniku. S obzirom da instalacija multimedije na zidu prostora nije bila moguća, potrebno je bilo osmisliti postav koji bi najbolje utilizirao prostor i omogućio optimalan smještaj multimedijskih jedinica.

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno proučiti povijesnu tematiku, razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja. Razvijeni sadržaj bi se tako prikazivao putem multimedijskog postava koji je instaliran u unutrašnjosti nekadašnje vodospreme.

Rješenja

U projektu su isporučene dvije PandoPad® FLOOR jedinice, dvije PandoPad® KIDS jedinice, te interaktivna projekcija u obliku igre „Problem putovanja svemirom“. Na kraju, kao centralno mjesto za upravljanje svim sadržajem isporučen je PandoPad® Manager sustav i veliki paket PandoPad® Applications.