Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka Kultura

Multimedijski sustav za projekt Claustra +

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je na drugom katu Guvernerove palače uredio info točku Claustra u kojoj posjetitelji mogu saznati sve o kulturnoj baštini Claustra Alpium Iuliarum. Info točka Claustra zamišljena je i uređena kao multifunkcionalni prostor prilagođen raznim vrstama interakcije. Jedan od ciljeva je bio da se kroz raznovrsnost izbora opreme i sadržaja ova kulturna baština približi i slijepim i slabovidnim osobama, ali da bude zanimljiva i ostalim posjetiteljima.

Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski obrambeni sustav koji je štitio prolaze do središta Rimskog Carstva. Arheološki ostaci sustava rasprostiru se u prekidima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a postavljanje zida ukazuje na namjensko iskorištavanje prirodnih danosti razvedenog terena. Claustra predstavlja izniman primjer povezivanja arhitekture s prirodnim okolišem i njezino doživljavanje blisko je povezano s doživljavanjem prirode.

Pozadina

U sklopu projekta Prekogranične destinacije kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum (Claustra +), Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je odlučio urediti drugi kat Guvernerove palače kao multifunkcionalni prostor. Prostor je bilo potrebno opremiti raznim sadržajima i multimedijskim postavom koji odgovara ciljevima projekta Claustra +.

Izazov

Glavni izazov bio je osmišljavanje koncepta i sadržaja naših PandoPad rješenja koji bi svojim vizualnim identitetom i interaktivnim sadržajem educirao posjetitelje muzeja i pružao korisne informacije o kasnorimskom obrambenom sustavu u multimedijskom formatu.

Naš pristup

Cilj je bio da se kroz raznovrsnost izbora opreme i sadržaja ova kulturna baština približi i slijepim i slabovidnim osobama. Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja.

Rješenja

Isporučena je jedna PandoPad ® TOTEM 32” jedinica postavljena u sobi muzeja koja svojim sadržajem prikladno predstavlja cilj projekta Claustra +. U sklopu projekta su dodatno isporučena i pomagala slijepim i slabovidnim osobama. Pomagala uključuju software za slijepe koji omogućava čitanje svih tekstualnih podataka na računalu, softwer za slabovidne koji omogućava uvećanje i kontrast boja, prenosivo (đepno) elektroničko povećalo za slabovidne, te prenosivi (đepni) govorni reproduktor i snimač za slijepe.