Arheološki muzej Istre Kultura

Multimedijsko opremanje arheološkog muzeja

Potpuna obnova zgrade Arheološkog muzeja Istre (AMI) u Puli, jedna od najvećih investicija Ministarstva kulture i medija u Republici Hrvatskoj i samog Muzeja. Projekt također uključuje obnovu Malog rimskog kazališta koje će moći primiti oko 2.000 ljudi, baš kao za vrijeme staroga Rima, te montiranje najvećeg ekrana u ovom dijelu Europe, od preko 400 kvadrata. U prvoj fazi opremanja postavljena je i nekolicina multimedijskih unutarnjih kioska i vanjskih totema te playeri za digital signage ekrane i video zidove.

Arheološki muzej Istre je jedan od najpoznatijih muzeja u Hrvatskoj osnovan 1902. godine u Puli. Prostire se na površini od 3600 m². Muzej čuva izloške s područja Istre i Primorja iz prapovijesnog, antičkog, ali i srednjovjekovnog razdoblja. Muzej radi na unapređivanju stručnoga, istraživačkoga i znanstvenog rada, uz djelatnosti prezentacije arheološke građe.

Pozadina

Arheološki muzej istre odlučio je inicirati projekt putem kojeg će se potpuno obnoviti zgrada Muzeja te Malog rimskog kazališta. Stoga se Muzej odlučio za postavljanje multimedijskih unutarnjih kioska i vanjskih totema s mnoštvom interaktivnih aplikacija i sadržaja.

Izazov

Isporučiti kvalitetno vizualno impresivno, a istovremeno troškovno isplativo rješenje multimedijskih kioska i totema koji će biti odlično primijećeni i prihvaćeni i od strane Muzeja te njegovih posjetitelja.

Naš pristup

Rješenje je bilo potrebno opremiti paketom centralno upravljanih multimedijskih aplikacija te je u kreativnom dijelu projekta bilo potrebno proučiti kulturnu baštinu područja, razviti vizualni sadržaj i dizajnirati korisnička sučelja.

Rješenja

Uz primjenu playera za digital signage ekrane i video zidove, PandoPad® 22” FLOOR i  PandoPad® 55” TOTEM jedinica, realizirani su svi interaktivni servisi potrebni za informiranje i prezentaciju sadržaja. Multimedijski totemi se sastoje od interaktivnog ekrana osjetljivim na dodir (touchscreen). Ekrani su najmodernije tehnologije, visoke svjetline, anti-glare (vidljivi na suncu) te visoke rezolucije.