Prirodoslovni muzej Rijeka Kultura

Oprema za multimediju u sklopu projekta Putovima Frankopana

U sklopu EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“, Prirodoslovni muzej Rijeka se odlučio na opremanje stalnog postava "Divljina s pogledom na more" i Interpretacijskog centra "Putovima Frankopana, Brod na Kupi" u Kaštelu Zrinski multimedijskom opremom. Oba postava čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Primorsko-goranska županija projekt je pokrenula još 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja materijalne i nematerijalne baštine.

Pozadina

Kako bi naglasio očuvanje i valorizaciju baštine obitelji Frankopan te vrijednost prirodne baštine Primorsko-goranske županije, Prirodoslovni muzej Rijeka odlučio za multimedijsko opremanje stalnog postava te interpretacijskog centra Brod na Kupi.

Izazov

Glavni izazov bio je osmišljavanje koncepta i postava PandoPad rješenja koji će na atraktivan način i uz korištenje najsuvremenijih tehnologija omogućiti posjetiteljima da na posve novi način dožive posebnost kulturne i prirodne baštine.

Naš pristup

Potrebno je na osnovu odobrenog koncepta definirati detaljni izgled i funkcionalnost multimedijskog sustava te specificirati potrebnu opremu. Novi stalni postav i interpretacijski centar bi na suvremeni način predstavili sadržaj putem samih eksponata, ali i kroz multimedijalne sadržaje i efekte.

Rješenja

Oprema za multimedijske svjetlosne efekte koji koristi pametni upravljački sustav rasvjete, ekrani osjetljiv na dodir, računala i monitore, džepna elektronička povećala, projektorski sustav s interaktivnom instalacijom na kinetičkom platnu (senzor pokreta), konferencijski projektorski sustav, audio sustavi, ambijentalna rasvjeta, tableti za upravljanje multimedijskim scenarijima.