Otvorena multimedijalna “Kuća Panonskog mora”

Gotovo 5 milijuna kuna vrijedan posjetiteljsko-edukacijski centar Parka prirode Papuk koristit će turistima, zaljubljenicima u prošlost… a ponajviše školarcima

20.12.2019

20.12.2019

Je li na Papuku prije 16 milijuna godina bilo vrlo hladno, po brdima tumarao vunasti nosorog a more često bilo zaleđeno? Je li najveća životinja koja je plivala miocenskim morem bila, kao i danas, tridesetmetarski plavi kit? Neka su ovo od pitanja na koje odgovore možete dobiti ako posjetite “Kuću Panonskog mora” otvorenu jučer u Velikoj. Riječ je o posjetiteljsko-edukacijskom centru Parka prirode Papuk uređenom u sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka”. Adaptacija i uređenje prostora koštalo je gotovo 5 milijuna kuna a radove je sufinancirala EU iz Europskog fonda ta regionalni razvoj.

Otvorenju “Kuće Panonskog mora prisustvovali su mnogobrojni gosti među kojima i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, predstavnici vlasti Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, ravnatelji više hrvatskih nacionalnih parkova i drugi. U ime Javne udtanove Park prirode Papuk sve je pozdravio ravnatelj Alen Jurenac.
-Čitavu godinu hrabro koračamo k najuspješnijoj turističkoj sezoni u svim pokazateljima a završavamo ju na najljepši mogući način:otvorenjem posjetiteljsko-edukacijskog centra u Velikoj za kojeg se nadamo da će poći stopama adrenalinskog parka po interesu posjetitelja. Ove godine predstavili smo i novi vizualni identitet “100 ‘posto Papuk” i slogan “S gore koja pamti more”. upravo u namjeri još većeg poticanja lokalnih proizvođača da počnu koristiti logo koji će im zasigurno pomoći pri plasmanu njihovih proizvoda a kupcima biti garancija za autentični domaći proizvod. Posebno veseli velik odaziv upravo tih proizvođača koji koriste spomenuti logo što dokazuje da se narod sve više poistovjećuje s našim parkom. Takva sinergija ali i naša geografska pozicioniranost snažan su potencijal za buduće suradnje na širem planu – istakao je Alen Jurenac. Zahvalio se svima koji im pomažu u realizaciji projekata a posebno je naglasio i nesebičan doprinos svih djelatnika Parka prirode Papuk u realizaciji i provedbi projekta “Geopriče UNESCO geoparka”. -Nadam se da ste se uvjerili da, iako se projekt zove ‘geopriče’, da mi ovdje stvaramo čuda a ne samo da pričamo – zaključio je A.Jurenac.
Čestitke djelatnicima Parka prirode Papuk uputio je, među ostalim, i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, podsjetivši prethodno kako Papuk posjećuje već desetak godina. – Ova javna uistanova je u provođenju projekata u samom vrhu od svih naših javnih ustanova a to je 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. Mislim da su razlog tome ljudi, počevši od kolege Samarđića, vidim ga tu, koji je ranije bio ravnatelj, preko pokojne Kristine Kožić i danas Alena Jurenca, koji zajedno sa svim djelatnicima ‘pušu u isti rog’,guraju projekte maksimalno i trude se u izvedbi. Nekada smo bili i malo preplašeni da su preambiciozni. Ova ambicioznost na geopričama je stvarno i u brojkama velika i u količini podprojekata. To ne bi bilo moguće bez snažne kohezije obje županije, s obje strane Papuka. Imamo tako Infotočku na Jankovcu, pa uređenje ceste, kamp Duboka, adrenalinski park..to su sve podprojekti velikog projekta, a neke naše javne ustanove bile bo zadovoljne da završe samo jedan od tih podprojekata – rekao je I.Kreitmeyer zahvalivši se svima u Parku prirode Papuk na naporima koje čine u realizaciji projekata.
U novouređenoj “Kući Panonskog mora”, uz najsuvremeniju tehnologiju, može se saznati kakav je život nekada bio na tim prostorima i što je od njega ostalo danas. Koristit će, rečeno je, turistima i svima koje zanima prošlost, a osobito školarcima. Prostor je blagoslovio velički župnik Mario Sanić.

Izvor: PožeškiVodič.hr