Grad Buzet Turizam

Produkcija digitalnog sadržaja i modeliranje za Kaštel Petrapilosa

Kaštel Petrapilosa, tisućljetni srednjovjekovni dvorac smješten na litici iznad doline rijeke Bračane, rekonstruiran je i otvoren za širu javnost. Rekonstrukcija utvrde provedena je u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa. Kao dio inovativnog pristupa projektu i uz pomoć prikupljenih i proizvedenih digitalnih sadržaja o njegovoj povijesti, dvorac je postao bogatiji za novu multimedijsku prezentaciju.

Tijekom povijesti, dvorac Petrapilosa je prvenstveno služio kao vojna utvrda u kojoj su bili smješteni feudalci i vojnici. Napušten je nakon velikog požara prije 300 godina i nikad kasnije nije obnovljen. Danas, u potpunosti prilagođen posjetiteljima, ovaj dvorac ponosno stoji na visokoj litici i na vrlo zanimljiv način priča povijest. Zanimljiva je činjenica da je dvorac u narodu poznat kao "dlakavi dvorac" i "dlakavi grad", a razlog neobičnim imenima leži u gustoj vegetaciji koja ga okružuje, ali i "izvire" iz njegovih zidina.

Pozadina

Kako bi poboljšao kulturni identitet i povijesnu baštinu, grad Buzet odlučio je rekonstruirati i revitalizirati napušteni dvorac Petrapilosa kao turističko odredište. U sklopu revitalizacije ovog opsežnog projekta, potrebno je bilo izraditi digitalne sadržaje koji bi posjetiteljima dočarali priču o starom dvorcu.

Izazov

Izazov je bio stvoriti jedinstveno iskustvo s brojnim povijesnim činjenicama i legendama, koje će biti prikazane putem interaktivnih digitalnih sadržaja.

Naš pristup

U kreativnom dijelu projekta bilo potrebno proučiti povijesnu tematiku te razviti vizualni sadržaj koji bi se prikazao putem različitih tehnologija multimedijskog postava. Ideja je bila prikazati kaštel Petrapilosa iz svih kutova multimedije u prostoru (od podnih projekcija, zidnih projekcija, interaktivnih aplikacija, itd). Za potrebu projekta izrađen je i 3D model samog kaštela te fotografije visoke rezolucije koje su snimljene dronom iz zraka.

Rješenja

U projektu su isporučeni različiti tipovi digitalnog sadržaja koji uključuju snimanje dronom, produkciju 3D modela dvorca, sadržaj za podne projekcije, 3D mapping projekciju, te produkciju i dizajn aplikacija i igrica za interaktivne ekrane.