Park prirode Papuk Turizam

Sustav za upravljanje brojem posjetitelja za Park prirode Papuk

Smješten u Požeško-slavonskoj županiji, Park prirode Papuk zasigurno je jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj, a ujedno i prvi hrvatski geopark s UNESCO zaštitom. Njegovu površinu obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je postao član europske i svjetske mreže geoparkova.

Konstantna ulaganja u turističku infrastrukturu ovog parka odrazila su se i na broj posjetitelja koji mogu istražiti sve čari i ljepote parka tokom cijele godine. Kako bi dodatno provodila određene mjere zaštite prirode, Javna ustanova Park prirode Papuk se u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka odlučila za postavljanje opreme za upravljanje brojem posjetitelja.

Pozadina

S ciljem jačanja kapaciteta za upravljanjem brojem posjetitelja, JU Park prirode Papuk se odlučila za postavljanje opreme za praćenje broja posjetitelja u vanjskim prostorima parka.

Izazov

Isporučiti kvalitetno i cjelokupno rješenje sustava za upravljanje brojem posjetitelja kako bi JU Park prirode Papuk dobila kvalitetne podatke za provođenje aktivnosti marketinške komunikacije i povećanje zadovoljstva posjetitelja.

Naš pristup

Uzimajući u obzir specifičnost lokacije kroz koju prolaze razni posjetitelji (šetači, trkači, planinari, biciklisti itd), potrebno je bilo uspostaviti vanjsku instalaciju različitih tipova brojača. Također je bilo potrebno isporučiti komplementarnu tablet aplikaciju s upitnikom koju ispunjava posjetitelj.

Rješenja

Oprema za upravljanje brojem posjetitelja uključuje infracrvene brojače koji broje ljude, brojače za vozila, te brojače za bicikle. Brojači su manjih dimenzija (zbog rizika od krađe), jednostavnog dizajna, te su otporni na vremenske uvjete. Podaci se preuzimaju s brojača te analiziraju na računalima. Isporučeni su i tablet uređaji te komplementarna tablet aplikacija pod nazivom PandoPad® Customer FeedBack koja služi za anketiranje korisnika.