U Klanjcu otvoren Studio Galerije Antuna Augustinčića s multimedijalnim postavom

Studio Galerije Antuna Augustinčića otvoren je 29. rujna 2016. godine, u Klanjcu, Augustinčićevu rodnom mjestu.

30.09.2016

30.09.2016

Studio Galerije Antuna Augustinčića, objekt u čiju je obnovu i izgradnju uloženo gotovo 22 milijuna kuna, većinom sredstava iz EU fondova, otvoren je u četvrtak, 29. rujna 2016. godine, u Klanjcu, Augustinčićevu rodnom mjestu. 

Riječ je o objektu koji ima zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorsku, stolarsku i fotografsku radionicu, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijsku višenamjensku dvoranu. Novi Studio omogućit će rad s različitim grupama korisnika pa tako i s osobama s invaliditetom.

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović naglasio je da novootvoreni objekt, odnosno projekt koji je doveo do njegova uređenja, može poslužiti kao „ogledni primjer ostalim hrvatskim sredinama“, napomenuvši kako je „posebice važno podsjećati na činjenicu da se ulaganja u hrvatsku kulturu, konkretno u kulturnu baštinu, više nikada neće moći gledati samo kroz redistribuciju ograničenih sredstva državnog proračun već i kroz sposobnosti korištenja sredstva EU fondova“.

Dodao je da su, nažalost, i ta sredstva u posljednje vrijeme ograničena, ali da nisu zanemariva. Istaknuo je i mogućnost osiguravanja financijskih sredstava putem drugih projekata, odnosno povezivanjem poslovnih modela, turizma i kulture.

Hasanbegović je ocijenio da je Studio Galerije Antuna Augustinčića reprezentativan prostor čime je Klanjec dobio kulturnu točku koja Grad i Županiju učvršćuje na zemljovidu izrazitih turističkih i kulturnih hrvatskih odredišta.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagačec naglasila je da otvorenje novog Studija dolazi u godini obilježavanja 40. obljetnice Galerije Antuna Augustinčića te zahvalila na suradnji svima, a posebice Ministarstvu kulture, koje je ove godine osiguralo pola milijuna kuna za realizaciju projekta.

Ravnateljica Etnografskog muzeja, tadašnja muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, koja je i pokrenula cijeli projekt, naglasila je da novootvoreni objekt pokazuje kako Europska unija ulaže u našu budućnost.

Voditelj Studija Božidar Pejković rekao je da zahvaljujući novootvorenom prostoru Galerija konačno može ujediniti sve svoje djelatnosti izvan stalnog postava. „Sada na primjeren način možemo čuvati ostavštinu Antuna Augustinčića“, ustvrdio je Pejković.

Izvor: min-kulture.hr