Turistička zajednica Slunj Turizam

Virtualna stvarnost (VR) za turističko informativni centar Rastoke

U sklopu EU projekta "Vodene tajne Slunja" koji je sufinanciran iz fonda za regionalni razvoj službeno je otvoren novi turističko informativni centar u srcu Rastoka. Objekt je opremljen suvremenom opremom za prezentaciju ponude i sadržaja destinacije Slunj-Rastoke te omogućuje posjetiteljima pristup svim informacijama na jednom mjestu. Dio sadržaja predstavlja produkcija i snimanje 3D filmova za uzbudljive šetnje slunjskim krajem koji se mogu pregledati kroz suvremene 3D naočale za virtualnu stvarnost.

Rastoke, vodeničarski biser slunjskoga kraja, nastale su igrom prirode gdje se zelenomodra rijeka Slunjčica prelijeva preko sedrenih stijena u rijeku Koranu, stvarajući pritom mnoštvo slapova, brzaca, malih jezera i kaskada. Upravo na tom rastočenom terenu, uzvišenjima u obliku vodotoka i slapova, čovjek je izgradio naselje Rastoke. Rastoke između ostalog svjedoče o impresivnom skladu prirode i ljudskih dostignuća pri čemu se snaga vode upotrebljavala kao glavni i jedini pokretač mlinova.

Pozadina

Kako bi svojim posjetiteljima na što jednostavniji i pristupačniji način prikazala ljepote Rastoka, turistička zajednica grada Slunja se odlučila za implementaciju tehnologije virtualne stvarnosti u sklopu projekta “Vodene tajne Slunja”.

Izazov

Izazov ovog projekta bio je stvaranje različitih multimedijskih rješenja koja bi što realnije posjetiteljima omogućila razgledavanje ljepota slunjskog kraja. Dio sadržaja potrebno je bilo prikazati putem virtualne stvarnosti u tehnici snimanja 360 stupnjeva.

Naš pristup

Kroz inovativni prenosivi sustav virtualne stvarnosti realizirala se virtualna šetnja na nekoliko lokacija te pogled na razne aktivnosti koji posjetitelji mogu isprobati poput raftinga, pecanja, bicikliranja itd.

Rješenja

Isporučena je produkcija i snimanje 3D filmova slunjskog kraja koji se mogu pregledati kroz suvremene 3D naočale za virtualnu stvarnost. Iskustvo virtualnog okruženja postiže se tako da korisnik pomiče glavu u bilo kojem smjeru te se tako kreće sadržajem u trodimenzionalnom prostoru. Svim sadržajima ovog rješenja se može pristupiti kroz centralni sustav za upravljanje sadržajem.